Το οικονομικότερο σύστημα παραγωγής ΖΝΧ για επαγγελματίες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο ήλιος λάμπει τις περισσότερες μέρες του χρόνου και επίσης έχει εξαιρετικά εργοστάσια που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Συνεπώς είναι φυσιολογικό να εκμεταλλευθούμε αυτές τις δυνατότητες της χώρας μας σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου το ζεστό νερό είναι απαραίτητο και πολλές φορές ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού κόστους μιας επιχείρησης.

Πρόσφατα στην italtherm μας έχει προκύψει να δώσουμε μια προσφορά για την κάλυψη του ζεστού νερού σε ένα ξενοδοχείο με 250 κρεβάτια.

Ο ξενοδόχος ήθελε στην κάλυψη του ζεστού νερού να συμμετέχει η ηλιακή ενέργεια για την μέγιστη οικονομία στη χρήση του ξενοδοχείου. (Όπως γνωρίζουμε το ζεστό νερό χρήσης για ένα ξενοδοχείο είναι από τα μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη για τον ξενοδόχο).

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ξενοδοχείου είναι η τοποθεσία του, γιατί δεν είναι σε παραθαλάσσια περιοχή άλλα σε περιοχή όπου ο τουρίστας περιοδεύει για όλη την ημέρα και επιστρέφει το απόγευμα για την ξεκούραση του μετά από ένα χαλαρωτικό ντους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο ξενοδόχος για αυτό το λόγο μας είχε υποβάλει μεγάλη συγχρονικότητα πάνω από το 80% των επισκεπτών να κάνει ντους μεταξύ 17:00 και 20:00.

Όπως είναι φανερό το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η κάλυψη των αναγκών του ζεστού νερού τις ημέρας (πάνω από 15.000 λίτρα), αλλά το πρωτεύον για μας ήταν να εξασφαλίσουμε την μέγιστη οικονομία της εγκατάστασης και να χρησιμοποιήσουμε όλη την ενέργεια του ήλιου.

Kατ' ουσία μετά τις 20:00 το βράδυ το ξενοδοχείο θα έμενε από ζεστό νερό.

Τα συμβατικά συστήματα προβλέπουν να συνδέσουμε στα μπόιλερ που αποθηκεύουν το ζεστό νερό από τον ήλιο ένα λέβητα μεγάλη ισχύος για να θερμαίνουν το νερό σε περίπτωση που δεν υπάρχει ήλιος.

Μέχρι εδώ όλα εύκολα, αλλά με αυτό τον τρόπο ο λέβητας θα ζέσταινε το νερό τη νύχτα, και το πρωί με την ανατολή του ήλιου το νερό θα είναι ήδη ζεστό οπότε όλη η ενέργεια του ήλιου θα πηγαίνει χαμένη. Ο ξενοδόχος με αυτόν το τρόπο θα είχε σχεδόν πετάξει όλη την επένδυση του ως προς τα ηλιακά.

Όλη η μελέτη μας είχε σαν επίκεντρο να χρησιμοποιούμε όλο, μέχρι την τελευταία σταγόνα, το ζεστό νερό που είχε παράγει ο ήλιος στην διάρκεια της ημέρας. Μόνο χάρη στα μηχανήματα που διαθέτουμε, στους επαγγελματικούς ταχυθερμοσίφωνες μεγάλης ισχύος τις Ιαπωνικής Rinnai, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Τι προτείναμε εμείς στην italtherm:

Ένα σύστημα με μπόιλερ που αποθηκεύουν το ζεστό νερό που παράγουν οι ηλιακοί συλλέκτες, υπολογίσαμε να καλύπτει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών ζεστού νερού του ξενοδοχείου κατά μέσο όρο για όλο το έτος, έπειτα έχουμε τοποθέτηση στη έξοδο των μπόιλερ 15 ταχυθερμοσίφωνες συμπύκνωσης RINNAI τύπου ΚΜ3237 μεγάλης ισχύς (58 Kw) που το καθένα παράγει 37 λίτρα ζεστού νερού το λεπτό στους 500C. Με αυτό τον τρόπο τα Rinnai καλύπτουν συνεχώς για πάντα (όλο τον 24ωρο, 365 ήμερες τον χρόνο) τις ανάγκες των 87 δωματίων ή το 73% των αναγκών του ξενοδοχείου.

Η τεράστια καινοτομία αυτού του συστήματος βασίζεται στη δυνατότητα που έχουν οι ταχυθερμοσίφωνες της Rinnai να διαβάζουν την θερμοκρασία του νερού στη εισόδου του ταχυθερμοσίφωνα και να διαμορφώνουν την ισχύ τους βάσει των αναγκών του ζεστού νερού που πρέπει να παράγουν, επίσης δεν δουλεύουν όλοι μαζί αλλά το κάθε Rinnai μπαίνει σε λειτουργία μόνο εάν η ανάγκη για ζεστό νερό αυξηθεί. Λόγω του τρόπου κατασκευής του συστήματος, οι 15 ταχυθερμοσίφωνες διασφαλίζουν στον ξενοδόχο ότι το ξενοδοχείο του δεν θα μείνει ποτέ χωρίς ζεστό νερό.

Αυτό το καινοτόμο σύστημα είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η μέγιστη οικονομία στην εγκατάσταση και πάνω από όλα στην χρήση, έως 70%, από την ίδια πηγή ενέργειας (υγραέριο).

Comments are closed.